Regulament

ORGANIZATORII

Turneul After Work Rugby Tag Series – Tag Rugby pentru Companii, editia I, este organizat de catre Clubul de Rugby Amator Arclechinii After Work Rugby Club si agentia The Mansion Advertising, cu sprijinul Federatiei Romane de Rugby.

PREZENTAREA JOCULUI DE TAG RUGBY

Tag Rugby-ul este o activitate fizica rapida fara contact direct cu adversarul, ce se adreseaza atat baietilor, cat si fetelor, sau echipelor mixte.

Posesia balonului, care este foarte schimbatoare, duce la schimbarea rapida de la atac la aparare si face ca acest sport sa cultive si sa dezvolte practicantilor o serie intreaga de insusiri motrice. Cooperarea, intregrarea in echipa si determinarea, alaturi de o responsabilitate colectiva si individuala, sunt elementele cheie in jocul de tag rugby.

Tag rugby poate fi practicat atat ca o activitate fizica si  ca un sport recreational cat si ca o activitate de socializare.

ECHIPAMENT

Nu este nevoie de echipament special de tag rugby. Insa este obligatoriu ca fiecare jucator sa aiba echipament sportiv format din: pantofi sport de alergare sau cu crampoane (doar din cauciuc), pantaloni scurti si tricou (cu maneci scurte sau lungi). Este recomandat ca tricourile jucatorilor unei echipe sa fie identice sau de aceeasi culoare, pentru a se distinge usor.

CE ESTE CUREAUA TAG ?

Este cureaua purtata in jurul taliei de care sunt atasate doua esarfe din material viu colorat prinse de curea prin sistemul “ARICI”. Esarfele (TAG-URILE) sunt prinse intr-o parte si in alta (pe solduri). Cureaua cu cele doua esarfe (TAG-URI) se porta peste tricou, care trebuie sa fie bagat in sort sau in pantalon. Echipele se deosebesc dupa culoarea TAG-URILOR.

Fiecare echipa va primi gratuit, pe durata meciului, un set de tag ce cuprinde centura + 2 tag-uri. La finalul fiecarui meci fiecare jucatori trebuie sa returneze organizatorilor setul cuprins din centura + cele doua esarfe (tag-uri)

NUMAR DE JUCATORI

Jocul de Rugby-Tag este jucat de doua echipe cu numar egal de jucatori. Pentru meciurile din cadrul Turneului After Work Rugby Tag Series – Tag Rugby pentru Companii, editia I, echipele sunt formate din 5 jucatori si pot avea un numar de pana la 5 rezerve ce pot fi folosite tot timpul partidei.

Schimbarile pot fi facute cand balonul este iesit in afara suprafetei de joc, la pauza sau in timpul intreruperii jocului dupa marcarea unei incercari, cu acordul arbitrului. Nu exista limita a numarului de schimbari ce pot fi facute de o echipa pe parcursul fiecarui meci si se incurajeaza ca pe durata turneului toti jucatorii si rezervele sa ia parte la joc.

DURATA JOCULUI

Doua reprize a cate 7 min., cu pauza de 2 min. Intre meciurile desfasurate in aceeasi zi pauza este de 5 minute pentru schimbarea echipelor.

DIMENSIUNILE TERENULUI

Lungimea – 45 m., latimea – 30 m. Pentru antrenament si distractie, dimensiunile terenului pot varia, dar cu conditia de a avea destul spatiu pentru alergare.

PASA LIBERA

Pasa libera, de la centrul terenului, este folosita la inceputul meciului, dupa pauza si dupa fiecare incercare marcata.

Ea se efectueaza si atunci cand balonul paraseste terenul (tusa) ,de la marginea terenului, de pe punctual de unde mingea aparasit terenul.

La o pasa libera, jucatorul care paseaza trebuie sa tina balonul in ambele maini  iar cand arbitrul spune “joaca”, poate sa paseze balonul inapoi la un coechipier. Din motive de siguranta, cel care a primit balonul, trebuie sa aiba o distanta de aproximativ 2 m fata de partenerul care lanseaza jocul, continuand sa alerge si sa paseze mai departe, in lateral sau in spate. La loviturile libere, adversarii trebuie sa stea la 5 m in spate fata de locul unde a fost dictata lovitura. Ei nu se pot deplasa catre adversari pana cand jucatorul care va efectua pasa libera, nu va pasa balonul unui coechipier.

INCERCAREA SAU ESEUL

Scopul jocului este inscrierea a cat mai multor incercari prin culcarea balonului in terenul de tinta, inscriind astfel 5 puncte. Daca balonul este scapat in terenul de tinta, incercarea nu este acordata si se da lovitura libera celeilalte  echipe.  Dupa fiecare eseu, jocul se reia de la centru terenului de catre echipa care a primit incercarea.

Atentie !!! Rugby-tag se joaca numai in picioare !!!

PASAREA BALONULUI

Balonul poate fi pasat spre axele laterale si inapoi prin aer, nu inmanat unui jucator (a nu fi pus in bratele altui jucator).

Pasa in spate –  legala // Pasa in lateral (la nivel) – legala // Pasa inainte – ilegala

Daca mingea este pasata sau scapata inainte (inainte insemnand spre linia de tinta a adversarului) catre alt jucator, atunci se acorda o lovitura de pedeapsa impotriva echipei care a pasat sau a scapat balonul inainte.

Daca mingea este luata (smulsa) din bratele purtatorului de balon care ataca, se dicteaza o lovitura de pedeapsa pentru echipa care ataca.

TAG-uirea (smulgerea esarfei si oprirea oprirea atacului)

Tag este atunci cand una dintre cele doua esarfe atasate de centura jucatorului cu balon, este smulsa (luata). Numai jucatorul cu balonul trebuie atins (tag-uit). Jucatorul cu balonul poate alerga schimband directia pentru a se feri de adversari, dar nu poate sa isi foloseasca mainile pentru a-si apara esarfa (tag-ul). Balonul nu poate fi smuls sau luat din mainile jucatorului care ataca. Jucatorii trebuie sa aiba tot timpul meciului, ambele esarfe atasate. Daca unui jucator ii lipseste o esarfa sau amandoua, acesta este jucator « mort », el neputand sa participe la joc pana nu isi ataseaza esarfa sau esarfele. Daca unui jucator  i se smulge centura fara a avea balonul, se acorda lovitura de pedeapsa impotriva celui care face infractiunea. Arbitrul poate lasa avantaj, iar in cazul in care nu se concretizeaza avantajul, revine la infractiune.

ACTIUNI PURTATE DE JUCATORUL CU BALON

Cand unui jucator ii este smulsa o esarfa (a fost tag-uit), el trebuie sa paseze IMEDIAT in maxim 1-2 secunde, chiar daca este in plina alergare.  El trebuie sa incerce sa se opreasca cat mai repede, dar poate face dupa smulgerea esarfei o pasa in intervalul de 1-2 sec. De asemenea, jucatorilor le mai este permis practic un singur pas, daca este pasul decisiv pentru a marca incercarea, dupa ce le este smulsa esarfa.

Dupa ce balonul este  pasat partenerului, trebuie sa-si recupereze  esarfa pentru a putea intra inapoi in joc. Daca nu isi recupereaza esarfa si joaca in continuare influentand jocul, atunci echipa acestuia este penalizata cu o lovitura de pedeapsa exact in locul unde se afla jucatorul.

Daca jucatorul care a fost tag-uit nu paseaza imediat balonul sau nu marcheaza un eseu regulamentar, se considera ca atacul a fost oprit, balonul urmand a fi repus in joc de echipa care ataca.

ACTIUNILE JUCATORULUI FARA BALON

Jucatorul care smulge esarfa unui adversar, trebuie sa se opreasca tinand esarfa sus si sa strige “TAG”, atunci arbitrul trebuie sa strige “atins-paseaza”.

Daca purtatorul de balon se opreste din alergare dupa ce i-a fost smuls un tag, aparatorul trebuie sa se retraga la 1 m. spre linia lui de tinta pentru a permite efectuarea unei eventuale pase a purtatorului de balon.

Odata ce balonul este pasat, jucatorul aparator trebuie sa inapoieze esarfa adversarului. El neputand reintra in joc daca nu face acest lucru.

Daca jucatorul aparator  arunca esarfa jos si continua sa joace si sa influenteze jocul, atunci se acorda lovitura libera impotriva sa.

Regula de baza: 1- esarfa luata, 2 – balon pasat, 3 – esarfa inapoiata, 4 – esarfa pusa la loc.

PASA INAINTE

Cand un jucator incearca sa prinda balonul si il scapa inainte, atunci se acorda lovitura libera echipei adverse.

AFARA DIN JOC (OFSAID)

Cand o esarfa este smulsa, toti jucatorii din echipa in aparare trebuie sa se retraga 5 m spre terenul lor, dincolo de linia imaginara a balonului, daca un jucator nu este retras dupa linie si incearca sa impiedice  jocul echipei care ataca, atunci se acorda lovitura de peseapsa la locul infractiunii. Totusi un jucator retras dupa linia balonului, poate intercepta o pasa proasta a adversarului

PRINCIPIILE JOCULUI

In atac, jucatorul trebuie sa aiba balonul in ambele maini si trebuie sa alerge mereu in fata, inconjurat de parteneri care asteapta o pasa de la el. El nu poate folosi mana pentru a indeparta adversarii care incearca sa-i smulga esarfele. El trebuie sa caute spatiile libere din aparare, iar daca nu poate patrunde in aceste spatii, atunci el trebuie sa paseze. Nu trebuie sa ia contact cu aparatorul, ci doar sa-l evite, dar daca intra in contact cu acesta, arbitrul trebuie sa opreasca jocul si sa acorde o lovitura libera impotriva jucatorului din atac care a provocat contactul. Jucatorul din aparare trebuie sa alerge spre purtatorul de balon pentru a micsora distanta dintre adversar si linia de tinta. Nu trebuie sa existe contact fizic intre jucatori. Singurul contact permis este acela cand esarfa este smulsa, orice alt contact (obstructionarea adversarului, smulgerea balonului, blocarea adversarului cu bratele, etc), trebuie penalizat cu lovitura de pedeapsa.

AVANSARE – SUPORT – CONTINUITATE – PRESIUNE

JOCUL LA PAMANT (la sol)

Tag Rugby se joaca numai in picioare. Daca mingea este scapata, jucatorii nu trebuie sa se arunce pe balon pentru a-l recupera, cel care face acest lucru va fi penalizat cu lovitura de pedeapsa. Pentru a intari acest aspect de siguranta chiar daca purtatorul de balon cade la pamant fara a fi obstructionat de adversar, se acorda lovitura libera echipei adverse. Daca balonul este pasat legal, iar jucatorul cade la pamant, jocul poate continua. Daca balonul pasat iese in margine, se acorda o lovitura  libera echipei adverse pe locul pe unde balonul a parasit terenul.

LOVITURI DE PICIOR

La  Turneul After Work Rugby Tag Series – Tag Rugby pentru Companii, editia I, NU SUNT PERMISE LOVITURILE DE PICIOR.

AVANTAJUL

In spiritul contuinitatii jocului, ca sa nu opreasca jocul la fiecare infractiune, arbitrul va acorda avantaj echipei adverse daca exista o sansa sa beneficieze de un avantaj din punct de vedere tactic sau teritorial. Avantajul nu trebuie acordat in caz de joc periculos sau o impiedicare suspecta precum si in orice alta situatie ce pune in pericol siguranta jucatorilor.

SIGURANTA

Desi este un joc fara nici un fel de contact, este recomandat purtatul protezelor dentare, pentru protectie in caz de ciocniri involuntare. De asemenea, se pot folosi materiale de protectie (genunchiera, cotiera) atunci cand suprafata terenului este dura sau alunecoasa. Pentru siguranta, Organizatorii vor asigura prezenta unei ambulante dotate corespunzator, pe toata durata turneului (cu exceptia antrenamentelor)

In timpul meciurilor, este total interzisa purtarea oricaror bijuterii (cu exceptia verighetelor, ce trebuie insa acoperite cu banda adeziva protectoare), a ochelarilor (cu exceptia ochelarilor de vedere special proiectati pentru activitati sportive), sepcilor, ceasurilor precum si a oricaror alte obiecte ce pot cauza leziuni purtatorilor sau celorlalti jucatori.

Jucatorii sunt singurii raspunzatori pentru integritatea fizica, a lor si a celorlalti participanti. Organizatorii sunt absolviti de orice responsabilitate privind accidentarile aparute in timpul jocurilor din cadrul competitiei.